Svaka priča ima svoj početak.

Upoznajte se sa našom istorijom jer smo mi na nju ponosni. Ovo su naši prvi koraci ka najuspešnijoj fabrici komposta na Balkanu …

Fabrika komposta Uča doo postoji i radi od 1992.godine. Prvi kontakt sa gajenjem šampinjona napravljen je 1980.godine kada su i prve količine šampinjona odgajene. Taj početak vezan je za kooperaciju sa požarevačkim Voćeproduktom koji je u to vreme bio pionir u proizvodnji komposta na ovom delu Srbije. 1986.godine ta kooperacija je prestala i prve količine komposta, za svoje potrebe, proizvedene su iste te 1986.godine. Početak proizvodnje komposta za prodaju kreće u momentima kada su društvena preduzeća počela da posrću i da gube dah pa se to isto dogodilo i sa Voćeproduktom. Najpre su to bili pojedini slučajevi a zatim, kako je ekonomska kriza rasla i ljudi ostajali bez posla, potražnja za kompostom je rasla. Vreme je pokazalo da je najveća tražnja komposta bila u momentima kad je i kriza bila najjača (sankcije, bombardovanje…).

1.600.000

Briketa godišnje

Zahvaljujući kvalitetnom kompostu, dobrom izboru micelijuma i redovnim konsultacijama, seminarima i posetama kupcima, granice prinosa po briketu jako su povećane. Možemo se pohvaliti da prinosi kod pojedinih naših kupaca premašuje 7kg šampinjona po briketu.

Pozovite, postanite uspešni!

flaticon-emails

flaticon-user

flaticon-like

U početku, proizvodnja komposta je bila dosta primitivna i tada se oprema sastojala od ručnih kolica, vila, lopata itd. Godine 1997.Fabrika je započela proizvodnju na novoj lokaciji (na kojoj se i danas nalazi) da bi 2002.godine nabavljena mašina za zasejavanje i briketiranje, tada prva u Srbiji. 2003.godine pasterizacija je stavljena pod kontrolom računara, a 2006.godine tehnologiju je preuzeo sadašnji tehnolog Johan Vogelzangs. Po njegovim zahtevima i preporukama prestala je da se koristi tradicionalna receptura i prešlo se na sistem bunkera.
Tih godina Fabrika komposta Uča doo proizvodila je godišnje oko 800.000 briketa pasterizovanog i zasejanog komposta.
Koristeći savremenu opremu, uz spoj mladosti , iskustva i nauke, fabrika Uča danas proizvodi blizu 1.600.000 briketa godišnje. Zahvaljujući kvalitetnom kompostu, dobrom izboru micelijuma i redovnim konsultacijama, seminarima i posetama kupcima, granice prinosa po briketu jako su povećane. Možemo se pohvaliti da prinosi kod pojedinih naših kupaca premašuje 7kg šampinjona po briketu.
Teritorija na kojoj se prodaje kompost ove fabrike, proširena je na susedne države, najpre na republike eks Jugoslavije, ali i na Rumuniju, Bugarsku, Albaniju….
Fabrika se nalazi na dobroj lokaciji. Blizina autoputa (2-3km) omogućava dobru vezu sa jugom i zapadom a u neposrednoj blizini je i raskrsnica puteva prema Banatu i Bačkoj i na drugoj strani, prema Požarevcu, Petrovcu, Kučevu, Velikom Gradištu, Žagubici itd.
Implementirani su i evropski standardi ( ISO 9001/2008, ISO 14001/2004 i HACCP) tako da je kompletan rad i ponašanje usklađen sa zakonima prirode, društva kao i zahtevima kupaca.

Uputstvo za uspešno gajenje šampinjona

Tekst pred vama ima zadatak da Vas upozna, da vam pomogne, da Vas podseti na neke osnovne principe uspešnog gajenja šampinjona. Namenjen je i onima koji su već dugo u ovom poslu (da ih podseti), i onima koji su nedavno počeli da gaje šampinjone, (da im pomogne), i onima koji žele da gaje šampinjone ali su neodlučni, (da ih upozna i pomogne u donošenju odluke).
PREUZMI UPUTSTVO

Klikom na dugme preuzimate dokument u Adobe Reader .pdf formatu.